Κάλεσμα

Τα έπιπλα του Μαρξ

Περίληψη

Ποια η σχέση του Μαρξ με τη διαρρύθμιση του χώρου του και με τα έπιπλά του; Πώς αυτή σχετίζεται με την πολιτική και την θεωρητική του τοποθέτηση; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει ο Franco "Bifo" Berardi δείχνοντας, μέσα από την αλληλογραφία του Μαρξ με τον Έγκελς, τον τρόπο με τον οποίο ένα απλό περιστατικό, η αλλαγή των επίπλων του Μαρξ, οδηγεί σε "παράδοξους" ντετερμινισμούς... Το παρακάτω κείμενο αποτελεί το πρώτο τμήμα του δεύτερου μέρους του 1ου κεφαλαίου του βιβλίου του, Finalmente il cielo è caduto sulla terra Milan, Squilibri, 1978. Η μετάφραση έγινε από τον F.G.A. και την γαλλική έκδοση του κειμένου στο multitudes.net (01/09/2007)

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

H Ζήλεια: Η Καρδιά Έχει Λόγους που Πρέπει να Καταλάβει ο Λόγος

Περίληψη

Ο επαναστάτης δεν ξεφεύγει από την αγωνία της ζήλειας και της απόρριψης. Αντιθέτως, βιώνει μια ακόμα μεγαλύτερη υποκειμενική απώλεια, διότι γι’ αυτόν ο έρωτας παρείχε τη φαινομενικότητα της συμφιλίωσης μεταξύ εξέγερσης και καθημερινής ζωής.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Πέρα από το whistleblowing

Περίληψη

Η ταινία Citizenfour είναι απλά η τελευταία έκφραση της γοητείας που ασκεί στο κοινό η φιγούρα του whistleblower. Jesselyn Radack, Thomas Drake, Chelsea Manning, Edward Snowden. Ο whistleblower εγκαταλείπει τα κέντρα της εξουσίας με σκοπό να μας ενημερώσει για τις αυθαιρεσίες που διαπράττονται, δίνοντας απαγορευμένες πληροφορίες όπως ο Προμηθέας έδωσε την ιερή φωτιά στους ανθρώπους. Μπορεί όμως ο whistleblower να μας σώσει; Είναι το whistleblowing αρκετό; Ποιοι περιορισμοί είναι κωδικοποιημένοι σε μια στρατηγική κοινωνικής αλλαγής που βασίζεται στο whistleblowing, και τι θα χρειαζόταν για να πάμε πέρα από αυτούς;

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Κυβερνοπάνκ: Η αντικουλτούρα της δεκαετίας του ’90;

Περίληψη

Το κείμενο αυτό, του αμερικάνου Hacker που υπογράφει με το ψευδώνυμο Seeker 1, δημοσιεύτηκε στη γαλλική επιθεώρηση Alice το φθινόπωρο του 1998 σε αφιέρωμα για τα "δίκτυα και την επικοινωνία". Η επιθεώρηση Alice δημιουργήθηκε το 1998 από μια ομάδα γύρω από τον Νέγκρι και το περιοδικό "Futur Anterieure" στο Παρίσι και εξέδωσε 3 τεύχη (1998-2000) με θεματικές γύρω από τα δίκτυα, το μεταφορντισμό, την επικοινωνία, την υποκειμενικότητα, τα κινήματα, κ.ά., η επιθεώρηση Alice θα σηματοδοτήσει το πέρασμα από το "Futur Anterieure" στο περιοδικό "Multitudes". Το κείμενο "Cyberpunk, la contre-culture des années 90 ?" το μετάφρασα από τα γαλλικά από την ιστοσελίδα multitudes.samizdat.net.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Ο Σίσυφος και η Εργασία της Φαντασίας: Αυτονομία, Πολιτιστική Παραγωγή και οι Αντινομίες της Αυτοδιαχείρισης των Εργατών

Περίληψη

Εγχειρήματα εργατικής αυτοδιαχείρισης. Η μελέτη αυτών , μέσω παραδείγματων, η κριτική σε αυτά, η λειτουργία τους εντός συνθηκών καπιταλιστικής παραγωγής. Πόσο και πως μπορούν να ανοίξουν απελευθερωτικούς δρόμους? Από το punk diy μέχρι τις καταλήψεις στην Αργεντική, και από το ελπιδοφόρο 1968 μέχρι την ενσωμάτωση στα νέα μοντέλα υπεύθυνης συμμετοχής των εργαζομένων. Η περίπτωση της καλλιτεχνικής παραγωγής.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Εφευρίσκοντας Το Κοινό

Περίληψη

Κείμενο της Judith Revel και του Antonio Negri. Αρχική δημοσίευση στα γαλλικά στο Journal Multitudes στις 13 Μάη 2008.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Η «Κορύφωση παραγωγής του Πετρελαίου» και οι «Κατάρες των Πόρων» από μια Ταξική Προοπτική

Περίληψη

Κριτική με μαρξιστικές κατηγορίες στην ιδεολογία της κορύφωσης παραγωγής του πετρελαίου και της κατάρας των πόρων. Αποκάλυψη της αποικιοκρατικής τους λογικής και διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης ταξικών αγώνων με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

διαβάστε όλο το κείμενο εκτύπωση κειμένου

Σελίδα 1 από 25

ενότητες

τελευταίες μεταφράσεις

προς μετάφραση

Τα κείμενα με το προς μετάφραση είναι σε διαδικασία μετάφρασης